Gjuta grund till friggebod – att tänka på

Om du funderar på att gjuta en grund till en friggebod har du förmodligen några frågor. Denna text ska förklara hur du går tillväga och om det är ett jobb som du klarar själv eller som du behöver anlita professionell hjälp för. När väl plattan är gjuten och ditt lilla hus står på plats kan det användas som exempelvis gästhus, kontor eller förråd. Det behövs inget bygglov men friggeboden måste vara fristående och får inte byggas samman med exempelvis ditt bostadshus. Att gjuta en platta av betong till en liten friggebod är ett relativt enkelt arbete.

shutterstock_276504296Börja med förberedelserna

Två händiga personer klarar av att utföra förarbetet till grunden själva. Vill du ha tips på fler gör-det-själv-projekt rekommenderas sidan bomaster.se. Var noga med grunden, det är svårt att gå tillbaka i efterhand för att korrigera eventuella fel. För det första måste marken där plattan ska ligga vara jämn och plattan bör i vissa fall gjutas på frostfri mark. Bor du i Skåne behöver du gräva omkring 90 cm ner i jorden för att nå frostfritt djup. I Mälardalen 200 cm och i Norrland kan du behöva ett djup på 400 cm. Använder du en viss typ av betong som tål frost behöver du inte tänka på att gräva djupt.

Kom igång med gjutningen

Oberoende av plattans storlek är det är alltid bra att forma en kant runt om. Byggvaruhusen säljer kantelement i L-form i standardstorlekarna 300 mm och 400 mm. Om golvet ska isoleras läggs det ovanpå elementen, därefter placerar du armeringsjärnen. Nu är det äntligen dags för själva gjutningen. Alla moment kan du och en händig vän göra tillsammans men till just detta huvudmoment är det bra om du anlitar en fackman. Kom ihåg att om du gjuter under vintern får temperaturen på betongen aldrig understiga noll grader innan den blivit tillräckligt hållfast. Detta uppnås efter två till tre dygn med en temperatur runt fem grader.