Vad kan ett gjuteri göra

Beroende på vilken produkt det är som ska tillverkas, kommer det redan vid ritbordet skapas de förutsättningar som lämpar att tillverkningen av denna produkt sker på en specidownloadell plats. Här kan det då handla om att skapa produkter genom svarvning, fräsning eller annan skärande bearbetning. I annat fall kan det handla om att den produkt som ska tillverkas lämpar sig för att gjutas. I och med att det under senare år kommit fram så mycket kunskap gällande olika material och hur de kan blandas för att skapa helt nya material med fantastiska egenskaper, kommer idag de flesta produkter som ska tillverkas i plast eller metall att vara ett föremål för gjutning.

Några exempel på vad ett gjuteri kan göra är svårt att ge, då detta kommer att vara specifikt för vilken typ av tillverkning som är avsedd att utföras på gjuteriet. Här är det stor skillnad huruvida det gjuteri som skapar de olika produkterna jobbar med metall eller plast. Om gjuteriet jobbar inom området metall, kommer alla de produkter som ska vara formade av metall att kunna tillverkas antingen genom formar som kan återanvändas eller genom sandformar som bara kan skapa en produkt i varje form.

Inom gjutning i plast och formningen av dessa produkter, är möjligheterna stora och med hjälp av modern teknik och kunskap, kan man blanda olika material för kunna skapa nästan vad som helst. Här handlar tillverkningen oftast om att skapa flexibla och kraftiga produkter med hög hållfasthet och lätt vikt. Detta utförs då med hjälp av gjutning i kompositmaterial, vilket oftast är en blandning mellan polyester, glasfiber eller kolfiber. Med hjälp av kunskap gällande dessa material finns det idag nästan ingen gräns för vilka produkter som kan gjutas i plast, då dessa oftast får en överlägsen styrka och flexibilitet som håller högre kvalitet än somliga tidigare material.